Leta i den här bloggen

söndag 24 mars 2013

Så har då en ny matta lämnat vävstolen, lagom till Påsklovet. Vi har nu stängt vecka 14 och 15 för påsklov och solen skiner som bara den idag.
Glad Påsk till er alla

torsdag 14 mars 2013

Vävföreningslunch hos Vera

Vår vävvän Vera berättar mycket och ofta om sin man som kom från Sudetlandet och om Knödel och Ungersk gulasch. Ett förslag var då att vi skulle äta detta hos Vera till självkostnadspris. vi var 15 stycken i Veras lilla kök. Men med en stor familj så är hon van att duka för många.
Gott var det och slutade med en lika fantastisk som god uppochnervändkaka med grädde.
Här kommer recepten

Ungersk Gulash
1 kg oxkött( gärna högrev, eller grytbitar)
½ kg gul lök (lika stor hög av hackad lök som det skurna köttet)
2 msk isterflott eller olja
2 tsk paprikapulver
1-2 tsk matättika (vinättika)
1-2 tsk kummin
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
Buljongtärning
1 burk krossade tomater, salt, ev vatten, ev mjöl till avredning.
Gör så här
Skär köttet i 2cm tärningar
Hacka löken
Bryn löken i lite olja, inte för hårt och tillsätt kummin, ättika, vitlök och sist paprika (paprikapulvret får inte brynas då blir det beskt). Lägg i köttet rör om och tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljongtärning. Ev vatten så det knappt täcker köttet och ev. salt. Låt det puttra till dess köttet blir mjukt. Om såsen blir mycket tunn, avred med lite mjöl.
Att servera till: färska småfranska (Eine kleine Gulash) eller med Knödel.

Knödel
1 msk olja
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 ägg
Mjöl så det blir en ganska tunn (klimp)deg.
1 stor skivad formfranska (ej så färsk)
Skär franskan i tärningar och rör ner i smeten till en fast deg.
Kokas som palt i lätt saltat vatten, ungefär 20 min.
Smaklig måltid

Uppochnervänd kaka.
2 dl farinsocker
100 gr smör
1 hg hasselnötter hackas grovt
Syrliga äpplen.
1 förp citronkaka blandas som på paketet, extra saftig kaka med 1 ägg och 50 gram smält smör

Klä en rund bakform med fuktat bakplåtspapper. (Fukten gör så att papperet blir segare och lättare att forma). Smält smöret och rör ner farinsocker och hasselnötter. häll över i  bakformen. Skala sedan äpplena och fyll formen med dem. Häll över sockerkakssmeten och låt den rinna ner. Grädda i 160-175 gr varm ugn i 40 - 50 min.

Servera med vispad grädde till.




torsdag 7 mars 2013

Onsdagskväll
Många kom till kvällskursen. Här vävs det för fulla muggar. Plädar och traslöpare, Mattor i jeanstyger, Bastuhanddukarna är nu färdiga för fållning. Den var lite jobbig i början men i slutet gick det bra. Önskar att man hade satt upp mera, Bild på färdigfållad kommer snart. Dreja frans för cottolinmattan.

Vi skickar också en tanke till en av medlemmarna som ramlade så illa att hon bröt handleden, men hon har ett positivt tänkande och kommer igen redan till veckan. Det var ju bara en hand hon bröt. Nästa tisdag äter vi vävföreningslunch hos Vera. Hon lagar ungersk gulasch med knödel. Spännande.

onsdag 6 mars 2013

Nya tag i vävstugan

Idag har vi fått en ny medlem i vävstugan. Utbytesstudenten Ananya från Thailand
har börjat väva hos oss.
Målmedvetet sökande efter trasor så har hon nog tänkt sig en liten traslöpare, kanske en bonad. 


Ananya
Traslöpare eller bonad
Ny dyna till lotteri

söndag 3 mars 2013

Vi har nu haft årsmöte.
18 st av våra 44 medlemmar besökte årsmötet. 
Vi har ännu inte bestämt om någon vårresa
 men siktet är inställt på att göra en vävresa 
till Umeå i 18- 20 september 2014 då Väv 2014 infaller. 
Vi visade lite bilder från resorna vi gjort under 2012.
samt på de vävar som tillverkats i vävstugan.
En hel del har passerat genom vävstolarna under året.

12 m Panelgardin med knappar
15,4 m disktraseväv 
15 m ripslöpare
109 m mattväv 
23 m plädar 
13,4 m Traslöpare 

Ullas matta av stickade cottolintrasor. Hon har först stickat trasorna (snoddar) på stickmaskin och sedan använt dem till denna fina rustika matta