Leta i den här bloggen

torsdag 14 mars 2013

Vävföreningslunch hos Vera

Vår vävvän Vera berättar mycket och ofta om sin man som kom från Sudetlandet och om Knödel och Ungersk gulasch. Ett förslag var då att vi skulle äta detta hos Vera till självkostnadspris. vi var 15 stycken i Veras lilla kök. Men med en stor familj så är hon van att duka för många.
Gott var det och slutade med en lika fantastisk som god uppochnervändkaka med grädde.
Här kommer recepten

Ungersk Gulash
1 kg oxkött( gärna högrev, eller grytbitar)
½ kg gul lök (lika stor hög av hackad lök som det skurna köttet)
2 msk isterflott eller olja
2 tsk paprikapulver
1-2 tsk matättika (vinättika)
1-2 tsk kummin
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
Buljongtärning
1 burk krossade tomater, salt, ev vatten, ev mjöl till avredning.
Gör så här
Skär köttet i 2cm tärningar
Hacka löken
Bryn löken i lite olja, inte för hårt och tillsätt kummin, ättika, vitlök och sist paprika (paprikapulvret får inte brynas då blir det beskt). Lägg i köttet rör om och tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljongtärning. Ev vatten så det knappt täcker köttet och ev. salt. Låt det puttra till dess köttet blir mjukt. Om såsen blir mycket tunn, avred med lite mjöl.
Att servera till: färska småfranska (Eine kleine Gulash) eller med Knödel.

Knödel
1 msk olja
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 ägg
Mjöl så det blir en ganska tunn (klimp)deg.
1 stor skivad formfranska (ej så färsk)
Skär franskan i tärningar och rör ner i smeten till en fast deg.
Kokas som palt i lätt saltat vatten, ungefär 20 min.
Smaklig måltid

Uppochnervänd kaka.
2 dl farinsocker
100 gr smör
1 hg hasselnötter hackas grovt
Syrliga äpplen.
1 förp citronkaka blandas som på paketet, extra saftig kaka med 1 ägg och 50 gram smält smör

Klä en rund bakform med fuktat bakplåtspapper. (Fukten gör så att papperet blir segare och lättare att forma). Smält smöret och rör ner farinsocker och hasselnötter. häll över i  bakformen. Skala sedan äpplena och fyll formen med dem. Häll över sockerkakssmeten och låt den rinna ner. Grädda i 160-175 gr varm ugn i 40 - 50 min.

Servera med vispad grädde till.




1 kommentar: